bgtitle.gif (16370 bytes)

Projekt Hans Hedtoft

Rejse nr. 1

English English version Kalaallisut  

Onsdag d. 7. januar 1959 er M/S Hans Hedtoft lastet og klar til afsejling fra København. Skibet har fået en førsteklasses besætning, anført af Den kongelige Grønlandske Handels flagskipper Poul Ludvig Rasmussen. Som førstestyrmand er valget faldet på Helge Bantz, som regnedes for at være en af Handelens absolut bedste navigatører. Andenstyrmand er Hans Richard Jacobsen og Tredjestyrmand er Ulf Kaulbach. Telegrafisten ombord, som senere får en nøglerolle i forbindelse med Hans Hedtoft's sidste timer, er Carl Dejligbjerg.

·   Byggenr. 226
·   Byggetegning
·   Rejse nr. 1
·   Forliset
·   USCG Campbell
 
 
 

 

Hans Hedtoft afgår fra København præcis kl. 10.00 lokal tid, med 55 passagerer ombord. Efter at have kvitteret for lodsen i Helsingør, sættes kursen nordpå imod åbent hav og Grønland.
 
Hans Hedtoft skal på sin første rejse anløbe en række havne langs Grønlands vestkyst, og rejseplanen ser ud som følger:
 
København d. 7. januar
Julianehåb d. 13. januar
Godthåb d. 18. januar
Holsteinsborg d. 23. januar
Sukkertoppen d. 25. januar
Afgår mod København d. 29. januar
 
Hans Hedtoft ankommer til Julianehåb d. 14. januar om morgenen. Selvom dette er et halvt døgn senere end planlagt, har skibet slået alle rekorder for sejlads på ruten fra København til Grønland. Kaptajn Rasmussen har bevist at Hans Hedtoft er tidens mest overlegne skib på denne rute.

Skib og besætning får en heltemodtagelse. Inden skibets ankomst er der blevet udsendt invitationer til en reception, for en række af byens officielle personer.

 
Skibet ankommer til Godthåb d. 17. januar, et døgn tidligere end planlagt, og også her gentager scenariet sig. Triumfen vil ingen ende tage og skibet hyldes i de dage hvor det befinder sig i byen. I Godthåb indtages også den meget omtalte last af arkivmateriale, som ifølge lastmanifestet indskibes i lastrum nr. 3, d. 21. januar 1959.
 
Holsteinsborg anløbes d. 22. januar og sidste by på ruten, Sukkertoppen, nås d. 24. januar. Her losser skibet den sidste del af lasten fra Danmark, og afgår igen for sydgående d. 26. januar. Hans Hedtoft foretager et ikke-planlagt stop i Julianehåb, som anløbes d. 28. januar.
 
Den 29. januar lastes skibet med det sidste gods der skal fragtes til Danmark, hvorefter Hans Hedtoft for eneste og sidste gang afgår fra Grønland kl. 21.15 lokal tid (00.15 GMT). Da skibet forlader Julianehåb, befinder der sig 40 besætningsmedlemmer og 55 passagerer ombord. Dette er det sidste man nogensinde ser til skibet og de ombordværende.

nolimitsdiving (c) 2007-2009